Gönüllü Çalışmalarım

Peyniri üretmekle beraber, tadım deneyimi ve festivaller bu kıymetli kültürün bir parçası .Ziyaret ettiğim festivallerde, Anadolu‘da yöresel peynir üretimi yapan birçok geleneksel üreticiyle tanışma, ürünlerini tatma imkanım oldu.

Kendilerine peynirlerinin bilimsel içerikleriyle alakalı gönüllü destek verdim. Ardından ürünlerini beraber ürettiğim, ürün etiket, ambalajlamasına dek yanlarında olduğum birçok üretici oldu.Bunlardan biri Dünya’nın ilk beş peyniri arasında yer alan coğrafi işaretli ‘Divle Obruk Peyniri’ dir.

Bir diğer gönüllü destek verdiğim üretici ise ‘Çiçeklerin özü kadın kooperatifi’ dir. Kadın kooperatifi ile Hakkari’de unutulmaya yüz tutmuş şirden peynir mayasını tekrar gün yüzüne çıkardık.Hakkari’nin muhteşem dağlarında kadınlarla standart reçetesini oluşturup kayıt altına aldığımız bu kadim mayanın bilimsel çalışmalarını yaptık, coğrafi işaret tescil belgesine başvurduk.Etiket, ambalaj ve besin değeri analizleri ile katma değer kazanan mayayla bölgeye ait toprak altı peynirini tekrar ürettik. Kadın kooperatifi şirden peynir mayası ve toprak altı peynirinin satışını yapmakta, hem bölgeye katkı sağlamakta hemde ekonomik olarak güçlenmektedir.